Uw specialist in zwarte zonnepanelen.
06-53823361

Omvormers

Wat zijn omvormers?

BlackPanel krijgt veel vragen over omvormers. Wat zijn omvormers en zijn ze belangrijk in uw keuze wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen? In principe is het niet moeilijk om te weten wat een omvormer doet. Een omvormer zet de stroom van het zonnepaneel, dat gelijkstroom is, om in wisselstroom. Want uw huis is in principe voorzien van wisselstroom. Voor de duidelijkheid; bij wisselstroom maakt het niet uit hoe u een stekker in het stopcontact doet. Bij gelijkstroom zou dat wel uitmaken.

Maar een omvormer doet meer. Want de stroom die het zonnepaneel opwekt is niet altijd overal gelijk. De spanning van de opgewekte stroom schommelt nogal en ook dit wordt opgevangen door de omvormer. Het gaat er natuurlijk om dat er zo veel mogelijk energie wordt verkregen uit de zonnecellen. Vandaar dat de omvormer zich dient in te stellen op het hoogste vermogen dat op ieder moment beschikbaar is. De keuze voor de meest geschikte omvormer is afhankelijk van het type zonnecel en de samenstelling ervan.

SolarEdge omvormers

Logo SolarEdgeBlackPanel maakt bij haar zwarte zonnepanelen voornamelijk gebruik van SolarEdge omvormers. Deze blinken uit in hun kwaliteit en gaan een stapje verder dan de normale string omvormers. Deze omvormers bestaan uit een Power-optimizer en een string-omvormer. De optimizers worden op het paneel gemonteerd en dienen als MPP-tracker. Hiermee wordt negatieve invloed van schaduw, vervuiling en plaatsing van het paneel zelf voorkomen. Als er één paneel in de schaduw ligt van een schoorsteen dan zal deze methode alleen voor dat paneel betekenen dat er iets minder rendement vanaf komt. De andere panelen worden hier niet door beïnvloed. Bij andere omvormers zou dat wel het geval zijn.

De invloed van schaduw

Door schaduw zal de opbrengst van een systeem uiteraard beïnvloed worden. Zo kan een klein streepje schaduw effect hebben voor het hele systeem. SolarEdge werkt echter met een power optimizer dat onder ieder paneel wordt geplaatst in plaats van één omvormer voor een heel systeem, waardoor u maximale opbrengst haalt uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op elk moment van de dag. Bij grotere projecten wordt er vaak één optimizer per twee panelen gebruikt.

Elk paneel afzonderlijk in de gaten houden

Nog een ander groot voordeel van de SolarEgde omvormer is de mogelijkheid om per paneel via een netwerkverbinding de opbrengst in de gaten te houden. Deze mogelijkheid is bij ons volledig kosteloos.

En bovenop dit voordeel geeft SolarEdge ook nog eens 12 jaar garantie op haar omvormers.